اصول مهم در شستشو و نگهداری فرش دستباف
پس از گذشت زمان، فرش گرانبهای شما کدر میشود. گرد و غبارها در فرش می مانند و باعث می شوند درخشش و لطافت آن از بین برود. شاید هم لکه ای روی فرش افتاده و باید تمیز شود. اینجاست که لازم است با رعایت اصول مهم در شستشو و نگهداری فرش دستباف ، درخشندگی و تمیزی را به فرشتان بازگردانید.
بهترین روش برای شستن فرش دستباف چیست؟ آیا باید آن را به قالیشویی بسپاریم یا خودمان در خانه برای شستن آن اقدام کنیم؟ شستن فرش دستباف در خانه و قالیشویی، هرکدام معایب و مزایای خودش را دارد. بهطور کلی، مواردی مانند ارزش و قیمت فرش دستباف، امکانات و شرایط ما در خانه و بودجهای که داریم، در انتخاب روش شستوشوی فرش ما تعیینکننده هستند. در ادامه به طور مفصل در اینباره صحبت خواهیم کرد.
نکات ابتدایی پیش از شستن فرش دستباف
قبل از شستشو بایستی یک سری اقدامات اولیه جهت آماده سازی فرش انجام داد.
غبارگیری کنید
این عمل بیشتر در مورد فرشهای کارکرده انجام میگیرد. اما در شستشو به روش سنتی برای زدودن غبار از چوب استفاده میشود و پس از چوبزنی توسط جاروی زبر جارو میشود. روش دیگر استفاده از دستگاههای مکنده است که میزان مکش هوا بایستی تنظیم شود. جاروبرقی بهترین وسیله برای گرفتن غبار است.
بازرسی فرش
از مهمترین نکات در مقدمات شستشو بازرسی است. فرش قبل از شستشو از نظر میزان پوسیدگی وجود سوراخ و لکه و نوع گلیم بافی و ریشهها کنترل شود بطوریکه ریشهها قبل از شستشو از هم باز شود. مواردی مانند بیدزدگی ممکن است بدون بازرسی دیده نشود و خسارات جبران ناپذیری به فرش شما وارد گردد.
رفوکاری فرش
درصورت وجود سوراخ درفرش قبل از شروع عملیات شستشو بایستی رفوکاری و ترمیم شود. اگر شستشو را در خانه انجام میدهید، در صورت مشاهده هرگونه پارگی، سوراخ، نخ کش شدن و… کار را متوقف کنید و فرش را به رفوگر بسپارید.
لکه گیری فرش
بعد از رفو کردن عمل لکه گیری بایستی انجام گیرد. وجود لکه روی فرش ممکن است به دیگر نقاط آن سرایت کند و رنگ فرش را خراب نماید.
مرحله بعدی، شستشوی فرش
در شستشوی فرش توجه به نکات زیرضروری است:
1- فرش روی زمین سخت شسته شود.
2- برای شستن فرش از دمای معمولی آب استفاده شود.
3- مواد لازم برای شستشو مواد شوینده مخصوص فرش بوده و برای جلوگیری از قلیایی شدن محیط با pH متر کنترل میشود (برای لکه گیری و شستشو نباید از مواد قلیایی کربنات دوسود و سود سوز آور استفاده کرد. ضمنا غلظت هیدروسولفیت بایستی کنترل شود.)
4 پساب خروجی بعد از آبکشی باید خنثی باشد درصورت خنثی نبودن احتمال بروز آسیبهایی در فرش وجود دارد. برای خنثی نمودن از آب و اسید 1 تا 2% استفاده میشود.
5- عملیات آبگیری در نور غیر مستقیم خورشید انجام گیرد و فرش مرطوب در معرض هوای آزاد آویزان گردد.
6- در صورتیکه عملیات آبکشی بدرستی انجام نشود به هنگام آویزان شدن آب در قسمت انتهایی فرش جمع شده و باعث زردی و پوسیدگی قسمت تحتانی فرش خواهد شد.
7- به هنگام خشک کردن فرش دما نباید از ۴۰ درجه سانتیگراد بالاتر رود.
8- استفاده از مواد نرم کننده باعث ایجاد نرمی در سطح فرش خواهد شد.
9- درصورت ایجاد کجی در فرش بعد از شستشو بایستی توسط دارکشهای با تجربه دارکشی گردد.
10- برای ترمیم رنگ نباید گلها و کنارههای فرش را رنگ کرد چون این رنگها در داخل الیاف نفوذ نمیکنند و در اولین شستشو از بین خواهند رفت و باعث پخش رنگ به سایر نقاط خواهند شد.
11- برای ایجاد یکنواختی در سطح فرش بعد از شستشوی فرش با تراش کمی پرداخت میشود. این عمل با استفاده از دستگاه پرداخت زنی انجام میگیرد.
انواع لکه ها در فرش دستباف و روش رفع لکه
در ادامه از اصول مهم در شستشو و نگهداری فرش دستباف، باید با لکه ها آشنا شوید. اولین نکته مهم در مورد لکه، شناخت نوع و میزان تازگی آن است، وقتی لکه ایجاد شده تازه باشد و بدانیم از چه ماده یا موادی تشکیل شده، میتوانیم سریعتر نسبت به مواد مورد نیاز جهت رفع آن اقدام کنیم، تازگی لکه باعث میشود که زودتر، بهتر و با هزینه کمتر پاک شود.
برای زدودن و پاک کردن لکه، ابتدا مواد شیمیایی را مورد بررسی قرار داده، سپس لکه را قبل از شستشوی محل آلوده، پاک میکنیم. برای یادگیری نحوه تمیز كردن قالی و لکه ها با ما همراه باشید.
- آب داغ: لکههای ناشی از خون و تخم مرغ را به علت آلبومین موجود، ثابتتر میکند.
- آب و صابون: لکههایی مانند عصاره میوهها و چای و قهوه را ثابتتر میکند.
- طریقه زدودن لکه چربی: اینگونه لکهها را میتوان بوسیله بنزین یا نیترا کلرور کربن پاک کرد، بدین صورت که ابتدا با اسفنج، محلول فوق را به محل آلوده مالیده و سپس نسبت به پاک نمودن لکه اقدام میکنیم، لکه چربیهای حیوانی با آب و صابون از بین میرود.
- لکه خون و چسب: ابتدا با آب سرد و صابون لکه را زدوده و سپس، با آب نیم گرم وصابون میشوریم و چنانچه لکهها روی قسمتهای رنگی ایجاد شود بوسیله نیترا کلرور کربن و اسفنج آنرا تمیز نموده با آب سرد و مالش اسفنج آنرا میشوییم.
- لکه شمع: ابتدا موم اضافی را برداشته، سپس قسمت لکه شده را گرم کرده و کاغذی روی آن قرار میدهیم تا موم را جذب نماید، سپس بوسیله بنزین یا نیترا کلرور کربن و مالش اسفنج آنرا پاک میکنیم.
- لکه قهوه، کاکائو و چای: در صورت تازه بودن با آب جوش و اتوی داغ از بین میرود و چنانچه پس از شستشو لکه باقی ماند با استفاده از نیترا کلرور کربن و در صورت سفیدی قسمت از آب اکسیژنه ۲۰% استفاده میکنیم.
- لکه شیر: چربی شیر را با بنزین برطرف کرده، سپس با آب نیم گرم میشوییم.
- لکه ترشی: لکه میوههای ترشی همچون آلبالو، انار، پرتقال را سریعأ با آب و آمونیاک میشوریم.
- لکه مرکب فرنگی: با محلول داغ و غلیظ جوهر ترشک و آب و صابون مالش داده، میشوریم.
- لکه عرق بدن: محل لک شده را در محلول، پر برات دوسود و آب اکسیژنه (آب اکسیژنه یک لیتر، پربرات دو سود چهار قاشق قهوه خوری) پاک میکنیم.
- لکه مرکب آبی یا سیاه بر روی الیاف نباتی (گیاهی): محلول رقیقی از ۵% پر منگنات دو پتاس و آب تهیه کرده، قسمت آلوده را در آن خیس کرده تا رنگ آن قهوهای گردد، سپس آنرا در محلول بیسولفیت دو سود و کمی سرکه گذارده، با آب زیاد میشوریم و چنانچه تمیز نشد این کار را چند بار تکرارو تا محو لکه ادامه میدهیم.
- لکه مرکب روی الیاف حیوانی: پارچه را در محلول ۵% پر بورات دو سود گذاشته، کم کم گرم میکنیم، تا آنجا که نجوشد و پارچه داخل ظرف تکان نخورد، سپس از داخل ظرف، خارج ساخته، آبکشی مینماییم.
- لکه جوهر معمولی روی قالی: مقداری ماست ترش روی محل لکه ریخته، منتظر میمانیم تا ماست رنگ جوهر را بخود بگیرد، سپس آنرا پاک نموده و این عمل را آنقدر تکرار میکنیم، تا جاییکه لکه کاملا محو گردد.
- لکه دوده: با اسفنج آغشته به محلول اسید تارتاریک ۲۰% روی لکه را مالش داده، انرا پاک میکنیم، البته استفاده از آبقوره نیز برای لکه برداری فوق مفید است.
- از بین بردن لکه رنگ از روی فرش: از بین بردن لکه رنگ از روی فرش سخت نیست. حلال رنگ اکرلیک آب است و تا زمانی که خیس است میتوان آن را با آب تمیز یا محو کرد اما به محض خشک شدن رنگ، آب روی آن اثری نخواهد داشت. بنابراین برای از بین بردن لکه رنگ از روی فرش تا زمانی که خیس است اقدام کنید. ابتدا از یک پارچه مرطوب استفاده کرده و تا حد ممکن لکه را تمیز کنید. سپس در یک پیمانه آب حدود یک قاشق ماده شوینده بریزید و به تمیز کردن لکه ادامه دهید.
- پاک کردن لکه لاک خیس از روی فرش: ابتدا لاک را با قاشق از روی فرش بردارید. تا آنجا که میتوانید لاک را با قاشق از فرش بردارید. هر بار که لاک را با قاشق برداشتید، قاشق را خوب تمیز کنید. باقیمانده لاک را با پارچه جذب کنید. بعد از اینکه لاک را با قاشق از روی فرش برداشتید، با استفاده از پارچه بقیه آن را جذب کنید. پارچه را بهصورت ضربهای روی لکه بزنید و آن را روی فرش نمالید. برای پاک کردن لکه لاک از روی فرش تمیزکنندههای متفاوتی وجود دارند. فقط از استون یا وایتکس استفاده نکنید؛ زیرا هردوی آنها به فرش آسیب میرسانند. بهترین گزینه لاکپاککنهای بدون استون هستند. اما موارد زیر را نیز میتوانید امتحان کنید، الکل مالشی، اسپری مو، آب اکسیژنه برای رنگ های روشن و شسشه پاک کن. حتما قبل ازاستفاده از این محصولات آنها را روی قسمت کوچکی از فرش آزمایش کنید. پنبهای را به ماده تمیزکننده آغشته کنید و آن را روی قسمتی از فرش امتحان کنید. ناحیه آغشته به لاک را با تمیزکننده پاک کنید. یادتان باشد لاک پاک کن یا تمیزکننده را بهشکل مستقیم روی فرش نریزید، زیرا این مواد وارد بافت فرش میشوند و به آن آسیب میرسانند.
و در پایان توصیه هایی برای نگهداری از فرش دستباف
درباره نگهداری فرش دستباف توجه به نکات زیر ضروری است.
- از پهن کردن فرش در معرض تابش مستقیم نور خورشید خودداری نمایید چون این عمل باعث رنگ پریدگی خواهد گردید.
- اشیای نوک تیز را روی فرش قرار ندهید چون باعث ایجاد سوراخ و پارگی فرش خواهند شد.
- برای جلوگیری از ساییدگی، فرش را هر چند یکبار سروته نمایید.
- از قراردادن گلدانهای سوراخدار روی فرش امتناع ورزید چون وجود رطوبت باعث پوسیدگی فرش خواهد شد.
- برای جلوگیری از بیدزدگی و پرز گرفتگی فرش را بمدت طولانی در زیر کاناپه یا تختخواب قرار ندهید.
- برای حفظ دوام و زیبایی فرش سعی کنید فرش را همیشه تمیز و پاکیزه نگهدارید و برای شستشو از شیوه درست علمی و فنی استفاده نمایید.
- برای جلوگیری از بیدخوردگی از نگهداری فرش در محیطهای تاریک و مرطوب خودداری نموده و در صورت امکان با باز گذاشتن پنجرهها و دربهای اطاق برای مدتی به فرشها جریان هوای آزاد داده شود.
- از پهن نمودن فرش در زیر درب خودداری کنید چون در اثر نبود فاصله کافی بین درب و فرش یا در حین باز و بسته نمودن در فرش دچار سایش و چروکیدگی خواهد شد.
دو توصیه ویژه برای نگهداری فرش
اگر در زمینه نگهداری فرش دستباف کاردان نیستید:
1. از بازسازی و ترمیم خوردگی و ساییدگی فرش خودداری کنید.
2. در خانه فرش دستباف را نشویید. بسیاری از فرش هایی که به قالی شویی یا رفوگری تحویل داده می شوند، آنهایی هستند که صاحبانشان با مواد خانگی شسته اند و اکنون رنگشان از بین رفته است!
خط آخر
داشتن فرش دستباف یک سرمایه است و باید خوشحال باشید و البته محتاط. زیرا اصول مهم در شستشو و نگهداری فرش دستباف است که باعث می شود یک فرش سالها به دکوراسیون منزل شما جان ببخشد و روح شما را تازه کند. امیدواریم این مقاله به شما در نگهداری از فرشتان کمک کرده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.